Anason Balı Nedir?
Başta eczacılık olmak üzere kozmetik endüstrisi gibi geniş bir kullanım alanına sahip, Maydanozgiller ailesine ait olan Anason, tohumu, kökü, yağı ve yaprağıyla ilaç yapımında kullanılan bir bitkidir. Sahip olduğu faydalardan dolayı farklı formlarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Yaklaşık yarım metre uzunluğa kadar büyüyebilen bu faydalı bitki neredeyse dünyanın her yerinde yetişebilir. Ana vatanı ise Güney Amerika’dır. Eski çağlarda; bademcik iltihabı tedavisi ve ağız kokusunu gidermek için kullanılırdı. Günümüzde tohumu, bitkisi ve yağının pek çok faydasının olduğu bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir.
Anasonda; C vitamini, B grubu vitaminlerinin çoğu bulur. İçerdiği başlıca mineraller; potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, sodyum, çinko, bakır, manganez ve selenyumdur.
Anason eski çağlardan beri nefes almaya yardımcı olduğu, ağrı ve acıları hafiflettiği ve idrar söktürdüğü için yaygın olarak kullanılmıştır. Öte yandan epilepsi nöbetlerinin hafif atlatılmasına, uyku problemlerinin düzene girmesine ve diş yüzeyinin daha parlak-beyaz görünmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Cilt rahatsızlıklarında (bitlenme, uyuz ve sedef hastalığında) tedavi amaçlı, gıdalarda lezzet-aroma, sabun-krem ve parfümlerde koku verici olarak kullanılır.
YAYLABALPINARI
Anason Balı Nedir?
Anason Balı, Anason bitkisinin çiçeklenme döneminde, arıların bu bitkinin çiçeklerinden topladığı nektarla yaptığı bir monoflora bal çeşididir.
Kendine özgü kokusu ve tadıyla Anason Balı, yalnızca bir kere dahi tadanları kendine hayran bırakmayı başarıyor.
En Faydalı Kullanım
İlaç yapımında da kullanılan Anason bitkisinin tohumu, bitkisi ve yağının pek çok faydasının olduğu bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir. Bu bitkinin nektarından elde edilen Anason Balının da insan vücuduna birçok olumlu etkisi vardır. Diğer bal formlarında olduğu gibi doğal olarak hidrojen peroksit içerir ve bu, güçlü bir antibakteriyel bileşendir. Vücuttaki enfeksiyonları önlemeye ve bağışıklık sisteminizdeki yükü hafifletmeye yardımcı olabilir. Her ne kadar faydalı olsa da, yine de ölçülü tüketmek de fayda var.
YAYLABALPINARI
Nasıl Tüketilmeli?
Anason Balı hafif olduğu için aşırıya kaçmamak kaydıyla günlük tüketime uygundur. Sabah kahvaltısında rahatlıkla yenebilir. Aynı zamanda kahvaltıdan önce ılık suyla aç karna alındığında kısa sürede kana karışarak olumlu etkisini gösterir. Diğer gıdaların tatlandırılmasında (pasta, baklava, dondurma gibi vs.) yapımında tercih edilen bal türüdür.
Besin Değerleri
Anason Balı, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, sodyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum mineralleriyle birlikte A, B, D ve E vitaminlerine sahiptir. Anason Balında, İnsan bedeni için gerekli olan mineraller insan bedenindeki oranlarda bulunurlar ve bu nedenle çok hızlı şekilde emilebilirler.
YAYLABALPINARI
Alerji Yapar Mı ?
Arı ürünleri, hassas bireylerde alerjiye neden olabilir. Bilinen alerjisi olan ya da yüksek alerji riski taşıyanların tüketmemesi önerilmektedir. Arı ürünleri kullanımında miktar önemli olduğu için, özellikle 3 yaş altı çocuklarda, doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
FAYDALARI
YAYLABALPINARI
- Doğal bir antioksidan kaynağı olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Vücudun direnç mekanizmasını artırır ve vücudu; özellikle bronşit, astım gibi akciğere dayanan solunum yolu hastalıklarından korur. Anason, aynı zamanda zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde enfeksiyonlara karşı da direnç ve bağışıklık sağlar.
- Anason Balı, antiseptik ve antibakteriyel özellikleri olduğu için genelde bronşit ve alerjik rinit için de kullanılır. Kolit ve gastrit gibi sindirim problemleri için de kullanılır ve bir diüretik olarak iş görebilir.
- Anason Balı tıpkı bitkisinde de olduğu gibi yatıştırıcı özelliklere sahiptir ve uykusuzluk ve strese iyi gelir.
- Antioksidanlar açısından zengindir. Bu yüzden hücre hasarlarını önler. Serbest radikalleri temizler ve oksidasyonun neden olduğu hasarı azaltır İnsülin hastaları şeker yerine Anason Balı kullanabilir.